Maladia Crohn – ce alimentație trebuie să adopți?

Atunci cand suferi din cauza unei inflamatii cronice a intestinului, MICI, ceea ce punem in farfurie este esential. Bineinteles. Dar oare ce este regimul fara reziduuri? Ce alimentatie trebuie sa privilegiem mai ales atunci cand suferim de maladia Crohn? Iata cateva sfaturi pentru a –ti putea adapta regimul alimentar.

Maladia Crohn este cea care alterneaza perioadele de criza cu cele de acalmie, iar aceasta alternanta este si ea importanta la nivel alimentar.

Dar nu exista un regim alimentar special sau adaptat maladiei Crohn, mai ales atunci cand esti in faza de acalmie. In perioadele de criza, cu dureri de stomac si diaree, cel mai important este sa se limiteze iritarea tubului digestiv si sa se mentina un nivel optim de nutrienti.

Regimul fara reziduuri in perioadele de criza ale maladiei. In faza activa a maladiei Crohn, trebuie sa adopti o alimentatie mai slaba in fibre alimentare si in lactoza. Aceasta dieta este cea care poate ameliora calitatea vietii. Cum? Diminuand simptomele, limitand iritarea sistemului digestiv si facilitand in acelasi timp digestia.

Trebuie de asemenea, sa incluzi pe cat posibil, aporturi suficiente de proteine, de vitamine si de saruri minerale. Dar si de oligoelemente pentru a se evita carentele. De asemenea, ar trebui sa se evite si alimentele care sunt mai greu de digerat si care pot agrava iritarea intestinului. Aici intra zaharurile simple, grasimile si glutenul. Fiecare trebuie sa faca acest lucru in functie de propria sa toleranta.

In faza de remisie nu este util sa se elimine anumite alimente. In schimb, trebuie sa se privilegieze o alimentatie bogata in fibre solubile, mai blande pentru intestin.

Indiferent de faza bolii, fiecare persoana in parte poate sa decida daca anumite alimente sunt mai usor sau mai greu de tolerat. Deoarece fiecare organism reactioneaza diferit.

Obiceiuri alimentare de modificat
-mananca o masa mai copioasa dupa-amiaza, nu seara.
– la masa, fa-ti timp sa mesteci cat mai bine alimentele.
– privilegiaza alimentele care sunt mai slabe in fibre si prepara cat mai bine fructele si legumele inainte de a le consuma.
– hidratarea este un lucru primordial in cazul acestei boli.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?