Cinci modalitati de a deveni un cititor mai bun

Cinci modalitati de a deveni un cititor mai bun

Spread the love

                Limba și literația sunt printre cele mai mari invenții ale omenirii. Evoluția și chiar moartea pe parcursul istoriei omenirii, limbile sunt o reflectare a atitudinilor noastre culturale și societale. Astăzi, înconjurat de medii sociale, de televiziune, filme, panouri publicitare și, bineînțeles, cărți, abilitatea de a citi și de a scrie este crucială pentru formarea unei identități și exprimarea sentimentelor. Majoritatea oamenilor dobândesc limbaj în copilărie și vorbesc fluent atunci când au vreo trei ani, dar relația noastră continuă cu limba ne dă formă și înțeles vieții.

                Ia-o usor.

                Mulți cititori consideră că aceștia citesc prea încet, mai ales în comparație cu alții, dar adevărul este că, cu cât citiți mai repede, cu atât mai puțin probabil veți înțelege pe deplin ce citiți. Cei mai buni cititori sunt flexibili – încetinind atunci când este nevoie, mai ales dacă conceptele grele sau cuvintele necunoscute sunt grupate strâns împreună – și au întotdeauna un dicționar la îndemână. Dacă ajungeți la sfârșitul unui paragraf și realizați că nu ați absorbit niciuna din informații, nu ezitați să citiți din nou pasajul. Citirea este un proces pe tot parcursul vieții: învățarea citirii îndeaproape și lenta vă va ajuta să deveniți mai rapizi în timp, fără a pierde nimic.

                Citeste cu voce tare.

                Când oamenii au început să citească cuvintele scrise, era neobișnuit să citească în tăcere. Deși, în general, nepotrivit pentru navetiști sau pentru aventurieri noaptea târziu, citirea cu voce tare este una dintre cele mai bune modalități de a vă îmbunătăți capacitatea de citire. S-ar putea să vă simțiți prost citind pisicii tale (sau nimanui), dar odată ce intri în ritmul vocii autorului, vei începe să citești mai precis și cu o expresie mai bună a vocii. Încercați să ascultați autorul citind propria lor lucrare – veți fi surprinși să aflați cât de clar si usor se trece prin pagină.

                Simte.

                Îți poți aminti prima piesă scrisa care te-a transportat într-o altă lume? Unul dintre momentele cele mai puternice din viața unui tânăr, fluent cititor este să înveți să intri în viața eroilor imaginați și a eroinelor. Subtilitățile limbajului și ale perspectivei devin indicii puternice pentru înțelesurile mai profunde și sunt ușor de ratat chiar și pentru cititorii cei mai experimentați. Pe măsură ce citiți, lăsați limba să vă informeze ritmul, să vă puna pe pauza gesturile și dialogul important și să permiteți ideilor izbitoare să se fiarba. În cel mai scurt timp, veți aprecia romanele ca vinul bun.

                Scrie.

                Scrierea și citirea merg mână în mână: cum și ce citiți afectează cum și ce scrieți, iar cei mai buni cititori fac adesea cei mai buni scriitori. Dar, în timp ce multe pot fi învățate din lecturi apropiate, repetate, există multe plăceri secretive față de limbi care pot fi trăite doar prin practica scrisului. Acesta este motivul pentru care anumiți autori sunt etichetați „scriitorii scriitorilor”; un alt nivel al sensului și aprecierea intensă există pentru cei care creează mai degrabă decât pur și simplu observă. Încercați să scrieți în fiecare zi timp de o lună; nu veți mai citi niciodată același lucru.

                Spune-le prietenilor tai.

                  Toată literatura este în esență comunicarea de la vocea interioară a unui individ la un public. Deși moartea lui Franz Kafka a fost că toate lucrările sale – scrise în obscuritate, adesea târziu noaptea și mai ales nepublicate – să fie arse, nu ne bucurăm că prietenul lui, Max Brod, nu a ascultat? Există ceva magic despre împărtășirea cărților cu prietenii sau cu un club de carte. Este o modalitate bună de a vedea lumea din ochii altcuiva și, în acest proces, examinați critic reacția proprie la ceea ce citiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *